Εμφανίσεις: 972

Σε τι χρειάζεται η 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

Η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, συνήθως για 1-2 24ωρα, είναι μέθοδος η οποία βοηθά κυρίως στην ανεύρεση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, δεδομένου ότι αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως παροδικές.

Περισσότερα
Εμφανίσεις: 2092

Σε καρδιολογικές εξετάσεις μπορούν να υποβάλλονται τόσο τα άτομα που επιθυμούν έναν προληπτικό έλεγχο (Check-up), όσο και αυτοί που πάσχουν από κάποια καρδιοπάθεια. Πριν δούμε ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα ή κλινικά ευρήματα τα οποία θα οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο καρδιολόγο:

Περισσότερα
Εμφανίσεις: 1406

Η αλήθεια για τις δυνατότητες των εξετάσεων της καρδιάς είναι κάπου στη μέση: μερικοί άνθρωποι, δηλαδή, είναι όντως άτυχοι, γιατί, ενώ πάσχουν από καρδιά, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν παραπλανητικές ενοχλήσεις (π.χ., πόνους στον ώμο ή την  κοιλιά). Έτσι, είτε δεν πάνε καθόλου στο γιατρό ή όταν πηγαίνουν  και αναφέρουν τα συμπτώματά τους, το μυαλό του γιατρού δεν πηγαίνει σε πρόβλημα καρδιακής αιτιολογίας.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι εξετάσεις δεν έχουν το αλάθητο. Τους ξεφεύγουν αρκετά και σημαντικά στοιχεία, που δεν σχετίζονται μόνο με την ατέλεια των διαγνωστικών μηχανημάτων, αλλά και με το πρόβλημα του εξεταζομένου: μπορεί κάποιος να κάνει τρία ηλεκτροκαρδιογραφήματα και να τύχει να μην παρουσιάσει αρρυθμία σε καμία από αυτές τις 10λεπτες εξετάσεις. Μπορεί πάλι να βάλει ηλεκτροκαρδιογράφημα 24ωρου Holter για τρεις ημέρες και η αρρυθμία να εκδηλωθεί την τέταρτη.  

Σε γενικές γραμμές, όμως, οι εξετάσεις που γίνονται όταν υπάρχουν ενδείξεις ανακαλύπτουν μέχρι και το 95% των προβληματικών περιπτώσεων, δηλαδή διαγιγνώσκουν σχεδόν το σύνολο των παθήσεων, και έτσι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά. Πρέπει, μάλιστα, να τις κάνουν προληπτικά κάθε εξάμηνο ή χρόνο όσοι επιβαρύνονται από σακχαρώδη διαβήτη, επιβαρημένη κληρονομικότητα, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα και καθιστική ζωή.

Περισσότερα
Εμφανίσεις: 1078

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μία εξέταση που καταγράφει την καρδιακή συχνότητα και τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου (δηλαδή πόσο γρήγορα και ρυθμικά χτυπάει η καρδιά). Αυτό επιτυγχάνεται μετρώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Ένας φυσιολογικός καρδιακός παλμός συμβαίνει όταν ένα ηλεκτρικό ερέθισμα ξεκινάει από ένα συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς. Αυτό το ερέθισμα ταξιδεύει σε όλη την καρδιά, και κάνει τον καρδιακό μυ να συσταλεί. Κάθε φορά που η καρδιά συστέλλεται (καρδιακός χτύπος), αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.
Τι είναι η δοκιμασία κόπωσης;
Η δοκιμασία κόπωσης μετράει πόσο καλά η καρδιά λειτουργεί όταν χτυπάει γρήγορα και δουλεύει σκληρά. Όταν η καρδιά χτυπάει γρήγορα, χρειάζεται περισσότερο αίμα. Η δοκιμασία κόπωσης βοηθάει τον γιατρό να δει αν η καρδιά λαμβάνει αρκετό αίμα κατά την άσκηση. Ένα άτομο μπορεί να κάνει ΗΚΓ χωρίς να κάνει δοκιμασία κόπωσης. Αλλά όταν ένα άτομο κάνει δοκιμασία κόπωσης, πάντα θα έχει καταγραφή και ενός ΗΚΓ.

Περισσότερα

Θα μας Βρείτε:

Διεύθυνση:Μενελάου 88
Ίλιον 131 22
Τηλέφωνο: 210-2629900

Ωράριο Λειτουργίας :

Καρδιολογικό:
Δευτ-Παρασκευή
09:00-14:00
17:00-20:30
(πλήν Παρασκευής
απόγευμα κλειστά)

Μικροβιολογικό:
Δευτ-Παρασκευή
07:00-14:00
Σάββατο
08:00-13:00

info@theodorakismed.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

 

 

οφέλη της διακοπής του καπνίσματος

Νέες μελέτες αναφέρουν ότι αν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 χρόνων, αποφεύγει κατά 90% τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων ενώ σε οποιαδήποτε ηλικία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αν σταματήσει κάποιος το κάπνισμα ακόμη και μετά από έμφραγμα (οξύ ισχαιμικό επεισόδιο) διπλασιάζει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Περισσότερα

Καρδιακή Προσβολή: Γνωρίστε τα συμπτώματα

Mια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται . Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, να νεκρώνεται.
Όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή , η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι θανατηφόρα. Από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, περίπου οι μισοί πεθαίνουν μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Επίσης πάνω από τους μισούς ανθρώπους όλων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιμένει περισσότερο από δύο ώρες πριν από τη λήψη βοήθειας.

Κάθε λεπτό έχει σημασία! Η γρήγορη δράση μπορεί να σώσει ζωές - ίσως και τη δική σας

Περισσότερα