Καρδιακή Προσβολή: Γνωρίστε τα συμπτώματα

Εμφανίσεις: 1870

Mια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται . Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, να νεκρώνεται.
Όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή , η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι θανατηφόρα. Από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, περίπου οι μισοί πεθαίνουν μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Επίσης πάνω από τους μισούς ανθρώπους όλων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιμένει περισσότερο από δύο ώρες πριν από τη λήψη βοήθειας.

Κάθε λεπτό έχει σημασία! Η γρήγορη δράση μπορεί να σώσει ζωές - ίσως και τη δική σας

Είναι σημαντικό λοιπόν, όλοι να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημεία μιας καρδιακής προσβολής.

Μερικά από τα πιο κοινά προειδοποιητικά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι:

 • Πόνος στο στήθος ή δυσφορία:Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούν ενοχλήσεις στο κέντρο του στήθους ή προς τα αριστερή πλευρά του θώρακα. Συνήθως διαρκούν για περισσότερο από μερικά λεπτά, και μπορούν να υποχωρήσουν και να επανέλθουν. Οι ενοχλήσεις μπορεί να είναι ένα αίσθημα δυσάρεστης ή έντονης πίεσης στο στήθος, ένα σφίξιμο ή ένας πόνος.  Επίσης, μπορεί να είναι καούρα ή δυσπεψία.
 • Ενοχλήσεις στο πάνω μέρος του σώματος:Μπορεί να εκδηλωθούν ενοχλήσεις ή πόνος στον ένα ή και στους δύο βραχίονες, στην πλάτη, στο λαιμό, στη σιαγόνα ή στο στομάχι.
 • Δυσκολία στην αναπνοή: Αυτό μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα σας , ή μπορεί να συμβεί πριν ή κατά τη διάρκεια και σε συνδυασμό με πόνο ή δυσφορία στο στήθος. Μπορεί να συμβεί κατά την ανάπαυση ή όταν έχετε μια μικρή σωματική δραστηριότητα.
 • Άλλα πιθανά συμπτώματα καρδιακής προσβολής: Δώστε προσοχή σε αυτά τα άλλα πιθανά συμπτώματα μια καρδιακής προσβολής: κρύος ιδρώτας
  • Αίσθημα ασυνήθιστης κούρασης χωρίς κανένα λόγο, μερικές φορές για μέρες (ειδικά αν είστε γυναίκα)
  • Ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι) και έμετος
  • Ζάλη
  • Οποιαδήποτε ξαφνική εμφάνιση νέων συμπτωμάτων ή αλλαγή στη μορφή των συμπτωμάτων που έχετε ήδη (για παράδειγμα, εάν τα συμπτώματά σας γίνουν εντονότερα ή διαρκούν περισσότερο από ό, τι συνήθως)

 Οι καρδιακές προσβολές δεν εμφανίζονται πάντα με συνήθη συμπτώματα

Δεν εμφανίζονται όλες οι καρδιακές προσβολές με ξαφνικό, έντονο πόνο στο στήθος ή άλλα κοινά συμπτώματα όπως δυσφορία στο στήθος. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν λίγα συμπτώματα και εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Το επίπεδο του πόνου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Για πολλούς ο πόνος είναι σοβαρός και έχει περιγραφεί ως συναίσθημα σαν «ένας ελέφαντας να κάθεται στο στήθος μου». Για άλλους, η ένταση του πόνου μπορεί να είναι μικρή και παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται σε μια απλή δυσπεψία.

Αν είχατε ήδη υποστεί μια καρδιακή προσβολή, τα συμπτώματά σας μπορεί να μην είναι τα ίδια.

Δεν είναι το επίπεδο του πόνου στο στήθος που είναι σημαντικό για να καθοριστεί αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά το συνολικό πρότυπο των συμπτωμάτων που παίζει καθοριστικό ρόλο.

Να θυμάστε επίσης αυτά τα γεγονότα:

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (διαβήτης) μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή να είναι πολύ ήπια.
Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να φεύγουν και να επανέρχονται για πάνω από μερικές ώρες
Το πιο κοινό σύμπτωμα, σε αμφότερες τις γυναίκες και οι άνδρες, είναι ο πόνος ή δυσφορία στο στήθος. Αλλά γυναίκες, επίσης, είναι κάπως πιο πιθανό να έχουν δύσπνοια, ναυτία και έμετο, ασυνήθιστη κούραση (μερικές φορές για μέρες), και πόνο στην πλάτη, τους ώμους και το σαγόνι.
Το μοναδικό πράγμα που είναι κοινό για όλες τις καρδιακές προσβολές , είναι ότι όσο πιο σύντομα λάβετε θεραπεία, τόσο λιγότερη ζημιά θα γίνει.

Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο δικό σας άτομο έχει υποστεί μια καρδιακή προσβολή;

Κάθε φορά που νομίζετε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής, μην το αγνοήσετε ή ντραπείτε να καλέσετε σε βοήθεια Μην περιμένετε περισσότερο από πέντε με λεπτά πριν την έκκληση για βοήθεια. Πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο αμέσως.

Καλέστε άμεσα το ΕΚΑΒ (166). (ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή).
Ένα ασθενοφόρο είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να φτάσετε στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι που φθάνουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο συχνά λαμβάνουν ταχύτερα θεραπεία. Αν είστε αυτός που έχει τα συμπτώματα, και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο ΕΚΑΒ αφήστε κάποιον άλλο να σας οδηγήσει αμέσως στο νοσοκομείο. Μην οδηγείτε, εκτός εάν δεν έχετε απολύτως καμία άλλη επιλογή.

Να θυμάστε πάντα ότι το κάθε λεπτό μετράει. Ενεργώντας γρήγορα μπορεί να σώσετε τη ζωή σας ή τη ζωή ενός δικού σας ανθρώπου.