Καλοκαίρι και Καρδιά

Εμφανίσεις: 2326

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ωραιότερη εποχή του χρόνου γιατί εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τις θερινές διακοπές. Για να χαρούμε όμως το καλοκαίρι πρέπει να έχουμε κάποιες γνώσεις ιδιαίτερα σημαντικές μάλιστα για ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού.

Για να χαρούμε λοιπόν το καλοκαίρι και για να προλάβουμε τυχόν προβλήματα, πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα προφυλαχθούμε, ιδιαίτερα κάποιες ομάδες του πληθυσμού που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Το καλοκαίρι με τη ζέστη, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα αυξάνεται στους ασθενείς με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Πρέπει όμως να γίνει διάκριση μεταξύ των ημερών που απλώς έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες και εκείνων κατά τις οποίες παρατηρείται καύσωνας.

Κατά τον καύσωνα, η θερμοκρασία φτάνει και ξεπερνά τους 39ο Κελσίου. Βέβαια, η πολιτεία πρέπει να προβλέπει και να ειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα προληπτικά μέτρα, 48 ώρες πριν.

Η πολλή ζέστη μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, και το πιο σοβαρό, τη θερμοπληξία. Οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι αλκοολικοί, καθώς και τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, κινδυνεύουν περισσότερο από την υπερβολική ζέστη.

Μεταξύ των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά κατά τους θερινούς μήνες, τα σημαντικότερα είναι η αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή και η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η θνητότητα της Στεφανιαίας Νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω απο 37ο Κελσίου.

Όσον αφορά τους Υπερτασικούς ασθενείς αλλά και τους υγιείς, η Αρτηριακή Πίεση (Α.Π.) παρουσιάζει μείωση το καλοκαίρι λόγω ζέστης και αυξημένης εφίδρωσης. Η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή και εφίδρωση, με αποτέλεσμα την πτώση της Α.Π. Οι Υπερτασικοί ασθενείς, πρέπει να μετρούν συχνά την πίεση και να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής, ιδιαίτερα εκείνοι που λαμβάνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα.

Αντίθετα οι αναστολείς των β-υποδοχέων μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Επίσης ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στους οποίους έχει τοποθετηθεί μεταλλική βαλβίδα, λαμβάνουν αντιπηκτικά (Sintrom) και πρέπει να ελέγχουν πιο συχνά την πηκτικότητα του αίματος (Χρόνο Προθρομβίνης-INR) επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή μας ειναι πλουσιότερη σε λαχανικά και φρούτα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της.

Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος κατά το καλοκαίρι και υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικής πρόσληψης νερού.

Όσον αφορα τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η βάση της θεραπείας είναι τα αγγειοδιασταλτικά και τα διουρητικά φάρμακα, πρέπει να μετρούν συχνά την ΑΠ, να ζυγίζονται καθημερινά, να μετρούν πιο συχνά τους ηλεκτρολύτες και να επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της θεραπείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τα φάρμακα, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ 15º και 30º Κελσίου. Πρέπει να προσέχουμε, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, τα φάρμακα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
Να αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις ώρες που η θερμοκρασία είναι στο ζενίθ, δηλαδή από τις 11:00 πμ μέχρι τις 5:00 μμ. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μέτρο για να αποτρέψουν τις παρενέργειες της υψηλής θερμοκρασίας και του καύσωνα.
Να μην κολυμπούν εφόσον έχουν φάει. Πρέπει να μην αισθάνονται κανένα καρδιακό ενόχλημα και η είσοδος στη θάλασσα να γίνεται βαθμηδόν, ρίχνοντας σιγά – σιγά νερό, πρώτα στα πόδια μετά στα χέρια και στη συνέχεια σε όλο το σώμα. Να κολυμπούν στα ρηχά με παρέα. Οι πρωινές ώρες ή οι απογευματινές να προτιμώνται.
Στα σπίτια να υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρες και να φροντίζουν να κάνουν συχνά ντους.
Να τρέφονται με άφθονα φρούτα σαλάτες και λαχανικά καθώς και δροσερό νερό. Τα γεύματα να είναι συχνά και μικρά. Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά, διότι προκαλούν αγγειοδιαστολή και διούρηση με αποτέλεσμα την πτώση της Αρτηριακής πίεσης. Ο καφές μπορεί να προκαλέσει αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης και αρρυθμίες.
Θα πρέπει η ενδυμασία να είναι τα φαρδιά λευκά ρούχα που δεν απορροφούν άλλα αντανακλούν θερμότητα και να χρησιμοποιείται καπέλο.
Για τους καρδιοπαθείς που θα κάνουν διακοπές στο βουνό, μέχρι 2000μ. υψόμετρο, δε δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιθανόν λίγη δύσπνοια, ταχυπαλμία, λίγη κόπωση, τα οποία υποχωρούν με τον εγκλιματισμό που γίνεται σε 5-6 μέρες. Εάν όμως το υψόμετρο είναι 2000–3500 μ. ή μεγαλύτερο, τότε μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Όσον αφορά την θερμοπληξία, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι παράγοντες που προδιαθέτουν είναι η παχυσαρκία, ο αλκοολισμός, η μυϊκή εργασία, ο ελαττωμένος αερισμός του περιβάλλοντος, οι καρδιοπάθειες και η υγρασία. Όταν η υγρασία είναι αυξημένη ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και έτσι δεν απελευθερώνεται θερμότητα από το σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας

Πρόδρομα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι δίψα, αδυναμία, ζάλη, ίλιγγος, πονοκέφαλος και ναυτία, που είναι και τα πιο χαρακτηριστικά.

Όψιμα εμφανίζεται απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμοί, λήθαργος και στο τέλος κώμα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

Η άμεση αντιμετώπιση έχει σκοπό την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος. Συνιστώνται ψυχρά και υγρά επιθέματα, χρήση ανεμιστήρων και κλιματισμού για τη δημιουργία ξηρού και ψυχρού περιβάλλοντος, καθώς και χρήση παγοκύστεων και δροσερών λουτρών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αγγειοδιαστολή.